18.6.2018

Kuumuus korventaa ja pakkanen paleltaa

Tämän kevään ja alkukesän ongelma lienee kaikilla puutarhureilla sama: kuivuus ja kuumuus. Meillä ei ole kohta pariin kuukauteen satanut kunnolla. Pari kertaa on pientä ripsimistä ollut. Ja päivisin on kuuma! Jatkuva helle porottaa ja korventaa kaikki kasvit. Meillä on sentään pihakaivo, mutta sekin kuivui jo ajat sitten.
Etupihamme pari pihlajaa ovat hätää kärsimässä. Lehdet ovat pieniä ja roikkuvat surkeina, ja kukkien alut ovat kuivuneet .



Nurmikko on suurelta osin kuivunut ruskeaksi ja kuiva heinä on rapissut tuulen mukana kohta sekin pois.
Monina päivinä (kuteen tänäänkin) tuuli on niin kova, että se repii ja riepoo kasveja. Purkeissa olevat kukat ja taimet tuppaavat lentelemään ympäri pihaa.











Ja sitten - kuumuuden vastapainoksi - kesäkuun alussa oli kolme hallayötä peräkkäin. Ensimmäisenä yönä en peitellyt mitään, koska ajattelin, että kyllä ne jo kestävät. Kasvihuoneeseen laitoin varmuuden vuoksi kynttilöitä palamaan koko yöksi.
Ja kasvit näyttivät selviävän hyvin. Mutta seuraavana yönä halla oli ilmeisesti ankarampi, sillä moni taimi paleltui. Kasvilavaan istutetut maissit, kesäkurpitsat, kurpitsat, avomaan kurkut - kaikki mustana. Myös muualle pihaan istutetut maissit ja kurpitsat olivat mustuneet.
Seuraavaksi yöksi peittelen kaikki, mutta eihän se enää auttanut.
Kurpitsat alkoivat kuitenkin pian kasvattaa uusia lehden alkuja, ja yksi avomaan kurkku samoin. Minulla oli onneksi ruukuissa vielä maissin taimia, joten istutin niistä uudet paleltuneiden tilalle.
Avomaan kurkkuni näyttävät tältä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa tutustumaan!

Osallistumme tänä vuonna jälleen Avoimet puutarhat -tapahtumaan ja puutarhaamme saa tulla tutustumaan sunnuntaina 5.7.2020 kello 12-17. Puut...