8.5.2020

Uusi kasvatusallas tuli!

Pihaan pötkähti yhtenä päivänä iso paketti, josta paljastui Biolanin kasvatusallas sekä pussillinen multaa. Olin ilmoittautunut halukkaaksi kokeilemaan sitä, mutta olin jo unohtanut koko asian, joten tämä oli kiva yllätys.


(kaupallinen yhteistyö, tuotteet saatu)
Allasta ei tarvinnut koota mitenkään, vaan se oli sellaisenaan valmis käyttöön. Vain vesiputkeen piti sujauttaa veden korkeuden ilmaisin. Altaaseen siis laitetaan vesi alaosaan ja multa yläosaan. Vesi imeytyy multaan pohjassa olevien "kuppien" kautta. Vettä altaaseen mahtuu peräti seitsemän litraa, ja sen pitäisi riittää noin viikoksi.
Kaadoin mukana tulleen sammalmullan altaaseen ja vajaa pussillinen riitti. Multa oli jännän oloista, kuin suoraan jostain metsän pohjalta kaavittu. Se oli tosi kosteaa, ikään kuin suolta otettua. Ja aika paakkuista. Aivan erilaista kuin aikaisemmin käyttämäni mullat.
On kyllä kiva kokeilla kasvatusta tällaisessa alustassa. Biolanin sivuilla kerrotaan sammalmullasta näin:
"Biolan Puutarhan Sammalmulta on ympäristöystävällinen, luonnonmukaisesti lannoitettu ja kalkittu kasvualusta kaikkialle puutarhaan. Se sisältää nopeasti uusiutuvaa, ekologista rahkasammalta sekä pieneliötoimintaa aktivoivaa biohiiltä. Sekä biohiili että rahkasammal lisäävät kasvualustan ilmavuutta. Lisäksi ne pystyvät sitomaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti kasvien käyttöön mullan kuivuessa. Rahkasammaleen ja biohiilen ansiosta kasteluväli on pidempi kuin perinteisillä kasvualustoilla. Sopii käytettäväksi kaikkialle puutarhaan. Erinomainen esim. lavaviljelyssä."
Aion laittaa kasvatusaltaaseen sekä kukkia että syötäviä kasveja. Toistaiseksi siinä on vain yksi persilja sekä basilika. Allas on meillä lasitetulla terassilla, jonne se onkin juuri paikallaan. Terassi voi kesällä olla aika lämmin, joten altakastelu sopii mainiosti. Lisäksi se on siistin näköinen ja näyttäväkin, koska siihen mahtuu useita kasveja.
Odotan tältä altaalta ja mullalta paljon. Aina on kiva kokeilla uusia juttuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa tutustumaan!

Osallistumme tänä vuonna jälleen Avoimet puutarhat -tapahtumaan ja puutarhaamme saa tulla tutustumaan sunnuntaina 5.7.2020 kello 12-17. Puut...